Want it in English?(Milan A. Račić, 29.5.2017)  „Seljak dugo mora stajati na brdu otvorenih usta prije nego što u njih uleti pečena patka“, kaže stara kineska poslovica. Ta je poslovica ljude trebala potaknuti na djelovanje. U Hrvatskoj su neki uistinu imali slastan obrok koji je redovito letio u otvorena usta – zvao se Agrokor. Poljoprivrednici nisu morali uzgojiti najbolje voće i povrće kako bi ga prodali. Proizvođači hrane mogli su plasirati proizvode koje nisu bili u stanju plasirati nigdje drugdje. Konkurentnost nije bila bitna. Bilo je dovoljno stajati na brdu, igrati igru, a proizvodi bi se našli na policama Konzuma. Naravno, isplata je bila poslovično spora, ali su pečene patke 25 godina slijetale u otvorena usta.

Utjecaj kolapsa Agrokora na mala obiteljska imanja nije teško pretpostaviti. Malo je manje očito, međutim, da kolaps Agrokora također predstavlja priliku. Nikada nije postojalo bolje povijesno vrijeme za malene – malene zemlje, malena poduzeća ili male farme – no to neće puno značiti onima koji su naviknuti na Agrokorove patke.

OPG-ovi će se morati usredotočiti na uzgoj apsolutno najboljih mogućih proizvoda. Uz naše se domaće proizvode veže lokalna mitologija, pretpostavljamo njihovu superiornost. Problem s „mitski izvrsnim proizvodima“ leži u tome što takvi proizvodi privlače i „mitski visoke cijene“, no kad-tad morat ćete dati stvarni novac za svoju kuću i staviti stvarnu hranu na obiteljski stol za svoju stvarnu djecu. Ako vaši proizvodi nisu objektivno bolji, a kamoli najbolji, morat ćete prilagoditi ili svoja očekivanja ili svoje proizvode.

OPG-ovi morat će surađivati s ostalim mudrim proizvođačima visokokvalitetnih proizvoda. Neki se ljudi protive zadrugama, no vrijeme je da naučite živjeti s tim. Takve su pojave posve uobičajene na većini agrikulturnih tržišta. Ovdje ne govorim o zadrugama vaših djedova, gdje su glavešine iz Komunističke partije donosile „mudre“ odluke, nego govorim o visoko izbirljivim privatnim udruženjima istomišljenika koji žele stvoriti izvanredne proizvode, baš poput vas. Udružite se samo s najpredanijim, najbolje financiranim i najmudrijim OPG-ovima, jer vaš je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. To znači da vaši ujaci, ujne, nećaci, prijatelji i susjedi koji nisu dorasli zadatku mogu ostati bliski vašem srcu, ali savjetujem da ih držite podalje od svog posla.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva morat će početi koristiti više tehnologije. Danas više ne postoji izgovor da nemate najbolje i najažurnije informacije o svojim poslovnim pothvatima. Tehnologija vam omogućava ostavljanje digitalnog, marketinškog i distribucijskog traga koji nemjerljivo nadmašuje vašu fizičku veličinu. Možete sjediti na brdu u Zagorju, Slavoniji ili na Islandu i prodavati svoje proizvode čitavom svijetu, a mnoge obitelji poput vaše to već i rade.

I napokon, OPG-ovi morat će nadrasti svoja sela, regije i zemlju. Provedite svaki godišnji odmor u posjetu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima diljem svijeta. Možda oni proizvode nešto što možete proizvoditi i vi. Možda rade nešto drugačije nego vi i njihove metode mogu vam biti korisne. Iznenadit će vas što sve možete naučiti. Svijet nije statičan, a to je istovremeno i predivno i strahovito. Međutim, promjena može biti unosna – ali samo za one koji su se voljni prilagoditi i djelovati.

Copyright Večernji List 2017